неділю, 31 січня 2010 р.

Кому «муляє» «Світлиця»?..



ЗВЕРНЕННЯ
Президенту України ВІКТОРУ ЮЩЕНКУ

Копії:
Голові Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України академіку Миколі ЖУЛИНСЬКОМУ
Голові комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, народному депутату України Володимиру ЯВОРІВСЬКОМУ
Міністру культури і туризму України Василю ВОВКУНУ


Високоповажний пане Президенте!
Під час своєї зустрічі з інтелігенцією АР Крим та Херсонської області наприкінці минулого року Ви справедливо піддали жорсткій критиці місцеве малопатріотичне кримське чиновництво за бездіяльність у процесах утвердження Української державності в автономії. Зокрема, мова йшла про відсутність українського обличчя у більшості кримських міст та селищ, у рекламі назв різноманітних установ та організацій. Ви також обурювалися ганебним станом україномовного інформаційно-культурного простору і поділяли занепокоєння української громади Криму щодо відсутності належного фінансування єдиної україномовної державницької газети «Кримська світлиця». Здавалося, що після такої серйозної розмови кримська влада та київські високопосадовці дослухаються до авторитетного голосу Глави держави.

На жаль, цього не трапилося. На приміщенні Кримського українського музично-драматичного театру, який розташований напроти Ради Міністрів АРК, замість одного гасла «Крымчане за Януковича!» вивісили ще три аналогічні агітки.

Напередодні Нового року та Різдва Христового, у день 17-ліття «Кримської світлиці», єдиного українського променя сонця у шовіністичному інформаційному морі, Міністерство культури і туризму України «привітало» українську громаду Криму та численних шанувальників часопису як в Україні, так і в зарубіжжі, наказом про звільнення редактора Віктора Качули та арештом всього новорічного накладу. Брутально і самочинно, без згоди співзасновників — трудового колективу «Об`єднаної редакції газети «Кримська світлиця» та Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, вже призначено нового редактора, а редакцію газети переводять до Києва.

Привертає увагу те, що безвідповідальні київські голови заборонили поширювати в Україні саме те число часопису, у якому подається Ваш розлогий виступ на регіональному зібранні інтелігенції у м. Сімферополі. До того ж, у цьому номері розміщене Різдвяне послання Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, звернення від імені Української Греко-Католицької Церкви отця Віктора Гуменюка, вітання голови Кримської республіканської організації «Політична партія «Наша Україна» Богдана Дубаса та аналітичний матеріал «Болючі проблеми утвердження української державності у Криму», який частково виголошувався на зустрічі з Вами.

Складається враження, що чиновники з Мінкультури вперше після Помаранчевої революції намагаються запровадити у країні політичну цензуру та руйнують вистражданий та виборений українською громадськістю за 18 років Незалежності України єдиний україномовний та державний друкований орган у Криму.
На моє тверде переконання, зазначені чиновницьке свавілля та дійства напередодні президентських виборів мають провокативний характер і спрямовані на компрометацію Вас як єдиного кандидата у Президенти України, який має чітку програму відродження і повернення історичної пам`яті, державотворення та розбудови європейської демократичної України. Ваше авторитетне втручання у це чиновницьке свавілля та протидія наступу на свободу слова — це теж певна сходинка до цієї великої мети.

Ми впевнені у нашій спільній перемозі!

Україні — українського Президента!

З повагою,
Петро ВОЛЬВАЧ,
голова Кримської філії Наукового товариства ім. Тараса Шевченка, доктор філософії, академік УЕАН, дійсний член НТШ, заслужений діяч науки і техніки АР Крим.


ВІД РЕДАКЦІЇ.

Колектив «світличан» насамперед просить у своїх читачів вибачення за те, що вони й досі не отримали у цьому році 1-й номер «Кримської світлиці» (невже така ж доля чекає і на 2-й?), надрукований тираж якого з 1 січня лежить на складі. Випадок безпрецедентний! Ніби у тому номері вміщено заклик до війни, до державного перевороту... Просто один співзасновник, переступивши через двох інших — і, що найбрутальніше, через передплатників, — раптом вирішив поміняти незговірливого кримського редактора, який нібито заважає реформувати газету, на свого, київського, а редакцію «телепортувати» із Сімферополя до Києва. Тоді ніхто не заважатиме скорочувати колектив, поліпшувати дизайн, якість друку, нарощувати тираж?

Оце така реформа? А зміст? А дух, ідея, позиція? А довіра людей, яка роками плекалася стараннями кожного «світличанина»? А наші мрії збільшити періодичність виходу «Світлиці», відродити усі три її додатки — це тільки мрії колективу, чи, може, це й державі було б потрібно?

Та про яку, зрештою, реформу можна говорити, коли друкарні ще з минулого року заборговано за 4 місяці, орендодавцю — за 8. Невже «реформатори» сподіваються перекрити ці борги, переполовинивши колектив, — який, між іншим, теж є співзасновником «Кримської світлиці», і тільки суд може його «скоротити» зі складу співзасновників.

Оце «дореформувалися»... Редактор подає до суду (за що звільняють — бо за колектив заступився?). Трудовий колектив редакції офіційно закликає двох інших співзасновників — Міністерство культури і туризму України та Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка сідати за стіл переговорів. І все це — замість того, щоб спільно працювати і на тираж, і на дизайн, і на добру славу «Світлиці» й держави?

Редакція сердечно дякує усім щирим приятелям «Світлиці» — і простим читачам, і патріотичним партійним та громадським силам — як у Криму, так і в усій Україні, які виступили на захист своєї газети. Ми не можемо (та й не потрібно, напевне) оприлюднити усі ваші звернення і заклики до влади з вимогами покінчити з цим довкологазетним абсурдом (особливо небезпечним перед виборами), але знайте, що завдяки саме вашій підтримці «Світлиця» ще світить і залишається такою, до якої ви звикли і якій довіряєте, — КРИМСЬКОЮ! І свідчення тому — оці два «заборонені» номери газети, які з початку року вперто пробиваються до вас через київські чиновницькі «терни».

З повагою і вдячністю — «Світличани».

Немає коментарів:

Дописати коментар