суботу, 30 січня 2010 р.

Співзасновникам газети «Кримська світлиця»

Співзасновникам Всеукраїнської загальнополітичної
і літературно-художньої газети
«Кримська світлиця»
Міністру культури і туризму України
ВОВКУНУ В. В.
Голові Всеукраїнського
товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка
МОВЧАНУ П. М.


№ 4 від 5. 01. 2010 р.

Напередодні 2010 року склалася вкрай критична ситуація з виданням єдиної у Криму україномовної державницької газети «Кримська світлиця» і функціонуванням редакції. Видавець - ДП «Газетно-журнальне видавництво Міністерства культури і туризму України» заборгував друкарні «Таврида» за поліграфічні послуги понад 65 тис. грн. Ще 25 тис. грн. становить борг за оренду трьох редакційних кабінетів. Керівництвом ДП «Газетно-журнальне видавництво» не продовжені угоди про співпрацю на 2010 рік з друкарнею «Таврида» і базою-готелем МДЦ «Артек».

У цей критичний момент, коли треба мобілізувати усі зусилля на виконання своїх зобов`язань перед читачами і зробити все можливе, щоб не зірвати випуск часопису, в редакцію з Києва несподівано, без усяких попереджень, передали наказ про звільнення з посади головного редактора В. Качули.

Що робити далі редакційному колективу, чи випускати газету, хто бере на себе відповідальність за її вихід, який графік роботи - жодних розпоряджень про це не було.
В цих екстремальних умовах трудовий колектив «Об`єднаної редакції газети «Кримська світлиця», який є безпосереднім творчим і технічним виробником газети і одним з її співзасновників, прийняв рішення відповідальність за випуск часопису взяти на себе. Було надруковано 1-й новорічний номер «Кримської світлиці», готується до друку другий, але розповсюдження газети заблоковане: надрукований ще 30 грудня номер за 1. 01. 2010 р. лежить на складі Сімферопольського центру обробки і перевезення періодики, бо з ДП «Газетно-журнальне видавництво Мінкультури України» не дають дозволу на його розсилання поштою передплатникам.

Тим часом, стало відомо, що у Газетно-журнальному видавництві вже призначено нового редактора «Кримської світлиці», і що видаватися вона тепер буде... у Києві. Складається враження, що один із співзасновників газети, а саме - Міністерство культури і туризму України, не поцікавившись думкою двох інших - Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка і трудового колективу «Об`єднаної редакції газети «Кримська світлиця», намагається просто привласнити собі газету, її неповторний і непоборний бренд, роками створюваний зусиллями працівників газети і її читачів. Бо звільняючи головного редактора, який від імені трудового колективу підписав Установчий договір, Міністерство фактично усуває колектив світличан - безпосердніх творців газети - зі складу співзасновників. А змінити склад співзасновників можна або за нашою спільною згодою, або через суд.

Щоб не доводити справу до суду, не ініціювати процес перереєстрації газети з новим складом співзасновників, від імені трудового колективу «Об`єднаної редакції газети «Кримська світлиця», як співзасновника видання, пропоную:

- негайно розблокувати розповсюдження газети передплатникам;

- скасувати накази Міністерства культури і туризму України і ДП «Газетно-журнальне видавництво», якими скорочується колектив «КС» і звільняється головний редактор;

- скликати нараду співзасновників «Кримської світлиці», на якій вирішити усі спірні питання.

Від імені трудового коллективу
«Об`єднаної редакції газети «Кримська світлиця» Віктор КАЧУЛА

Немає коментарів:

Дописати коментар