суботу, 30 січня 2010 р.

ЗВЕРНЕННЯ єпископа Сімферопольського і Кримського КЛИМЕНТА

!
ЗВЕРНЕННЯ єпископа Сімферопольського і Кримського КЛИМЕНТА
Української православної церкви Київського патріархату
до Президента України ЮЩЕНКА В. А.

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

Звернутися до Вас напередодні світлого свята Різдва Господа нашого Ісуса Христа спонукає та чорна несправедливість, яка може узаконитися у нас в Криму за Вашого замовчування і бездіяльності. Перед Новим роком було звільнено головного редактора єдиної кримської української газети «Кримська світлиця» Віктора Качулу - нібито «за систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень Міністерства культури і туризму України і неналежне виконання службових обов`язків».

Як один із представників Громадської ради «Кримської світлиці» я добре знаю, що то були за накази і розпорядження з міністерства, бо кілька разів протягом минулого року нам доводилося збирати Раду, щоб підтримати і газету, і редактора, і колектив, який київські керівники усіма способами намагалися скоротити й розформувати. Як виконував свої службові обов`язки В. Качула свідчить хоча б той факт, що, незважаючи на величезні борги, які назбирало Міністерство культури за друкування газети, в цих екстремальних умовах не було зірвано жодного випуску «Кримської світлиці». Більше того, редактор і очолюваний ним колектив однодумців знаходили сили, щоб разом з Українською громадою Криму організовувати й проводити для кримчан масові культурні заходи, об`єднувати їх довкола наших українських духовних цінностей. (Лише тиждень тому я молитвою зі сцени Будинку офіцерів у Сімферополі відкривав I-й фестиваль української пісні кримських авторів, який організувала «Кримська світлиця»). І все це у нас, кримських українців, і так обділених увагою держави до наших вічних мовних, освітніх, духовних проблем, хочуть відібрати?!

Ви чи не найбільше з усіх кандидатів говорите у своїх виступах перед виборцями про найвищі наші досягнення - свободу слова і демократію... А чи знаєте Ви, що перший новорічний номер «Кримської світлиці», який колектив у цьому безладі все-таки спромігся видати, лежить макулатурою на складі друкарні «Таврида», бо з Міністерства культури не дають дозволу на його доставку передплатникам? Натомість, кажуть, що у Києві збираються друкувати свою, КИЇВСЬКУ «Кримську світлицю» і розсилати читачам, які, передплачуючи близьку їм за духом і змістом газету, й гадки не мали, що отримуватимуть «підробку». Оце таку «свободу слова», таку «демократію» нам готують? Що це - як не новітнє інформаційне, духовне рейдерство!

Господь наш не вперше у часи найвідповідальнішого вибору між Добром і Злом, Правдою і Кривдою посилає на землю випробування. Вважайте, що ця кривда, ця кричуща несправедливість по відношенню до «Кримської світлиці», її редактора В. Качули і очолюваного ним колективу, а ще - стосовно усіх читачів газети у Криму і в усій Україні - це випробування нинішнім керівникам і кандидатам у майбутні лідери держави. Не може бути Божого благословення у всіх майбутніх діяннях тим, хто, маючи для цього всі можливості, не захистить сьогодні своє, рідне, українське. А на що ж і на кого тоді цим лідерам спиратися, яким словом закликати українців до розбудови нашої Батьківщини, і хто віритиме їм і йтиме за ними, якщо сьогодні так нехтують вистражданим, чесним, непідкупним Словом «Світлиці» і провідниками цього Слова в Криму?

Єпископ Сімферопольський і Кримський КЛИМЕНТ
Української православної церкви
Київського патріархату

м. Сімферополь.
4. 01. 2010 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар