субота, 30 січня 2010 р.

В. Маліна, І. Дуда Відповідь Пілунському




27-01-2010 12:32

23 січня 2010 р на сайті Кримського Інформаційного Агентства з’явилась стаття «Экс-руководство «Кримської світлиці» боится разоблачения финансовых махинаций внутри редакции, – заявляет Пилунский», яка містить коментарі Леоніда Пілунського стосовно ситуації навколо газети «Кримська Світлиця». http://www.kianews.com.ua/node/15792

Факти, які наводить Л. Пілунській, не відповідають дійсності, а звинувачення в бік колишнього керівництва газети є безпідставними і ганебними. Тому, будучи людьми не байдужими до долі єдиної в Криму україномовної газети і крім того, як організатори акції на захист «Кримської Світлиці», хочемо висловити свою думку відносно заяв Леоніда Пілунського, та пояснити справжні причини пікету, що відбувся 23 січня біля редакції «КС». Тож почнемо з заяв новопризначеного редактора:

Л.П.: «Кто-то боится, что все те шалости, которые все эти годы творили в финансовом отношении внутри редакции, выплеснутся и будут конкретно названы люди, которые этим занимались».

Очевидно, що це в першу чергу стосується колишнього редактора «Кримської Світлиці» Віктора Качули, який не зважаючи на тиск і погрози кримінального переслідування, відмовився писати заяву про звільнення за власним бажанням і подав до суду позов про незаконне звільнення і поновлення на посаді. Тому стає очевидним, що В. Качула не боїться розслідування і має наміри відстоювати справедливість і доводити свою безвинність в Суді.

Л.П.: «Как можно говорить, что это рейдерский захват, когда Министерство культуры и туризма Украины, являясь владельцем газеты, решило сменить главного редактора, тем самым, пытаясь навести финансовый и дисциплинарный порядок»

По-перше, хотілося б зазначити всіх співвласників «Кримської Світлиці»: Міністерство культури і туризму України, Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка, трудовий колектив підприємства "Об'єднана редакція газети "Кримська Світлиця". Тобто Міністерство культури і туризму не є одноосібним власником видання і тому не має законних підстав в односторонньому порядку звільняти чи призначати редакторів, без узгодження з іншими співвласниками.

Пo-друге, як інакше назвати ситуацію, коли з боку Міністерства Культури майже припиняється фінансування газети, що приводить до зростання боргів (65 тисяч гривень, що не надійшли від Державного журнально-газетного видавництва, видання має сплатити друкарні, ще 25 тисяч - за оренду приміщення), надходять вимоги скоротити штат редакції, здійснюється незаконне звільнення головного редактора (29 грудня В. Качула отримує факсом наказ про власне звільнення) і як завершення - події 13 січня: захоплення приміщення і всього майна групою уповноважених осіб з Києва зі зміною замків у кабінетах редакції!? Зважаючи на те, що В. Качула на той момент залишався матеріально відповідальною особою, ці дії можна взагалі розцінювати як крадіжку матеріальних цінностей.

Л.П.: «Ясно одно: газету нужно спасать, она умирает давно, у нее меньше тысячи читателей»

Це взагалі дивна ситуація: людина, яка зайняла посаду головного редактора, не володіє інформацією стосовно кількості читачів «Кримської Світлиці». На сьогоднішній день газета має дві тисячі передплатників, а загальний наклад «Кримської Світлиці», складає близько 3 тисяч примірників щотижня. І крім цього видається дитячий щомісячник «Джерельце», читачами якого є чимала дитяча аудиторія. Інша справа, що проводилась незрозуміла і економічно необґрунтована фінансова політика з боку київських співвласників: вдвічі (з 48 до 99 гривень) була піднята ціна на передплату, а з серпня 2009 року роздрібна ціна одного примірника зросла до двох гривнів, внаслідок чого 48—50% газет, які потрапляли до кіосків, — списували.

Л.П.: «В газете мы читаем материалы, которым 10-20 лет, разве не стыдно за это? Я могу документально показать, что люди давным-давно занимаются плагиатом, это стенгазета уже давно».

Цікаво на чому базується це звинувачення і які докази має Л. Пілунський? Якщо мова йде про історичні події, котрі час від часу висвітлює колектив «Кримської Світлиці» на її сторінках, то вони можуть мати давнину навіть більше ніж 10-20 років. Але, на наше переконання, «Світлиця» лише додає собі поваги, розповідаючи історію України і поширюючи її в маси. Називати це плагіатом – просто абсурд.

Що до причин, проведення суботнього пікету, маємо пояснити пану Пілунському, що до редакції морозного суботнього дня вийшли люди, котрих справді турбує доля «Кримської Світлиці». Учасники пікету хочуть і надалі бачити «Світлицю» українським виданням, що висвітлює різні аспекти життя саме українців і насамперед тих українців, що живуть в антиукраїнському середовищі тут, у Криму. Люди вийшли, щоб не дозволити перетворити єдиний україномовний часопис півострова на партійну газетку, не дати позбавити його незалежного статусу, патріотичної, проукраїнської тематики.

І на останок, хoтілося б навести думку одного з багатьох прихильників «Кримської Світлиці»: «Це видання є вогником в брудному морі комерціалізованих медіа, несе своїм читачам справжню духовність, заклик спинитись у нашому теперішньому світі тотальної корупції, погоні за матеріальною вигодою і всепроникаючого цинізму - спинитись і замислитись - хто ми є? де наше коріння? що ми залишимо в спадок нашим дітям? Чи світ гламуру, лакованих авто і рахунків в інвалюті змусить нас забути про всі інші цінності цього світу. . .»

Сподіваємось, що люди, які ознайомляться з цією статтею, зроблять правильні висновки і зрозуміють, що захищаючи «Кримську Світлицю», ми сприяємо розвитку Української нації, підвищенню її духовності та моралі.

Слава Україні!

26.01.2010 р.
В. Маліна
І. Дуда

http://www2.maidanua.org/news/download_thread.php3?bn=maidan_krym&trs=-1&thread=1264588326

Немає коментарів:

Дописати коментар