суботу, 30 січня 2010 р.

Василь МАРСЮК ПОГРОМ "КРИМСЬКОЇ СВІТЛИЦІ"

ПОГРОМ "КРИМСЬКОЇ СВІТЛИЦІ"
26.01.10

У культурному житті Криму і всієї України відбулася дивна і дика подія – знищено громадсько-літературну газету "Кримська світлиця", єдине у Криму україномовне видання разом із його додатком – газетою для дітей "Джерельце", засноване "Просвітою" ще у грудні 1992 року. Значення цієї газети, яка здобула статус всеукраїнського щотижневика, важко переоцінити. Однак…

Високі чиновники із Міністерства культури і туризму (співзасновника газети з 2008 року!) пани В.Вовкун і В.Сатаренко напередодні Нового року і 17-річчя "Кримської світлиці" видали безпідставний наказ про звільнення її редактора Віктора Качули і наклали арешт на весь уже надрукований тираж газети від 01.01. 2010 р., щоб він не пішов до її передплатників і в продаж. Під арештом опинилась і новорічна публікація моєї поеми "Московський час" з присвятою працівникам "Кримської світлиці".

Газета перестала виходити. Змушений був піти з роботи і редактор "Джерельця" Данило Кононенко, відомий письменник і журналіст. Звернення двох давніх співзасновників "Кримської світлиці" – колективу редакції і товариства "Просвіта" – до Президента України і Прем'єр-міністра Уряду з приводу незаконних дій державного співзасновника не дало позитивних наслідків, навіть відповіді не отримали автори звернень. Більше того, вельможні начальники від культури заблокували і сайт газети в Інтернеті, закривши таким чином доступ читачам до всіх попередніх номерів газети, заарештувавши в такий спосіб всі багаторічні авторські публікації у "Кримській світлиці" (в тому числі і мої).

Всякого було зі мною за 50 років моєї літературної діяльности, але такого!.. Оце, називається, приїхали! Після такої рейдерської атаки київських чиновників, мабуть, у Криму з небаченою силою розквітнуть українське слово і культура!

Може, хтось із читачів-юристів підкаже, куди можна звернутися з позовом за порушення моїх громадянських прав (про авторське право я вже мовчу)? І в кого, до речі, вимагати повернення мені 96 моїх пенсійних гривень, які я віддав за передплату "Кримської світлиці"? І в скільки ще гривень обійдеться судова тяганина з державною установою? А може, мені та іншим передплатникам згадані чиновники відшкодують матеріальні і моральні збитки, відкривши свої особисті гаманці? Як люди висококультурні – мусили б!

Василь МАРСЮК, Газета "Нація і держава"

Немає коментарів:

Дописати коментар