середу, 16 червня 2010 р.

СПІВЗАСНОВНИКАМ ГАЗЕТИ «КРИМСЬКА СВІТЛИЦЯ»

Міністру культури і туризму України
КУЛИНЯКУ М. А.

Голові Всеукраїнського товариства
«Просвіта» ім. Тараса Шевченка,
народному депутату України
МОВЧАНУ П. М.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановний Михайле Андрійовичу!
Шановний Павле Михайловичу!

Ми, постійні читачі й дописувачі єдиної української газети в Криму - «Кримської світлиці», звертаємося до Вас, як до відповідальних за її долю, як до співзасновників цієї газети. Ми не отримуємо «Кримську світлицю» вже третій місяць. Не станемо зайвий раз повторювати, що це було для нас у Криму єдине джерело інформації рідною мовою, якому ми довіряли, тому й передплатили газету на 2010 рік, незважаючи на удвічі збільшену вартість передплати. Але ось уже закінчується перше півріччя, протягом якого ми повинні були отримати 26 номерів «Кримської світлиці», натомість вийшло лише шість здвоєних, іншого формату і змісту, незрозумілої періодичності, бо ми звикли читати свіжу інформацію в нашій газеті щоп’ятниці, а не тоді, коли видавцеві заманеться надрукувати тираж. Хіба це не є порушенням прав людини і зазіханням на свободу слова, вільне використання і поширення інформації, що гарантується Конституцією України?
Ми знаємо, що коли у газети був третій співзасновник — трудовий колектив редакції, який очолював заслужений журналіст України В. Качула, то він дбав про виконання своїх (і Ваших!) зобов’язань перед читачами. До кінця грудня 2009 року, коли В. Качулу раптово й необґрунтовано звільнили з посади, не було такого, щоб не вийшов якийсь номер газети. Пам’ятаємо, що були проблеми з фінансуванням, життя тепер таке, що без них не обійтися, але і редактор, і очолюваний ним колектив завжди знаходили вихід зі скрути, і наша газета була з нами.
Тепер у «Світлиці» новий керівник, якого ніколи не застати на роботі, не видзвонити, бо редакційні телефони давно відключені, а від злагодженого бойового колективу залишилася бліда тінь. Тому просимо Вас, як співзасновників газети, відповісти на наші запитання:
— Чи збираєтеся Ви далі випускати в Криму українську газету, чи Ваша нинішня поведінка вже визначена курсом діючої влади на повну здачу українських інтересів і остаточну русифікацію Криму і його інформаційного простору? Чи буде продовжена передплата «Кримської світлиці» на друге півріччя 2010 року і на 2011 рік?
— Чи збираєтеся Ви повернути «Кримській світлиці» її попередній, звичний для нас формат, зміст і періодичність і взагалі готувати до випуску та друкувати кримську газету у Сімферополі, як це було до 2010 року і, наскільки нам відомо, коштувало у декілька разів дешевше?
— Чи дочекаються передплатники «Кримської світлиці» повернення своїх втрачених коштів або хоча б вибачень від видавця та співзасновників газети?
— Чи збираєтеся Ви відновити у Сімферополі третього законного співзасновника «Кримської світлиці» — її трудовий колектив, і повернути на посаду головного редактора В. Качулу, за якого газета набула такої якості, форми і змісту, що цілком влаштовували нас? Яка доля чекає головного редактора, заслуженого журналіста України, котрий до сьогодні залишається безробітним, бо суд про його поновлення на роботі безпідставно затягується і вже вчетверте переноситься?
— Як Ви тепер оцінюєте мотиви звільнення В. Качули, коли, за останньою інформацією, прокуратурою Залізничного району м. Сімферополя після подвійної (!) перевірки відмовлено у порушенні проти нього кримінальної справи, чого домагався своєю заявою в прокуратуру директор ДП «Газетно-журнальне видавництво Міністерства культури і туризму України» В. Сатаренко? Як Ви після цих наклепницьких дій п. Сатаренка збираєтеся співпрацювати з ним далі? Наприклад, нам газета, яка робитиметься руками таких людей, не потрібна, бо вона ніколи не буде «Світлицею»…
Просимо у визначений законом термін відверто і конкретно відповісти на наш лист за адресою: 95017, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Комсомольська, 38, кв. 1, Королю В. М. Нагадаємо, що ми, українці Криму, фактично є в автономії меншиною, і як добросовісні платники податків, з чиїх коштів підтримуються інші національні меншини, мали б розраховувати на державну фінансову допомогу для нашої газети. Але у випадку, якщо у Вас немає більше можливості, ресурсів чи бажання випускати «Кримську світлицю», просимо чесно про це повідомити і вийти зі складу її співзасновників. Тоді українська громада Криму та читачі «Кримської світлиці» з інших регіонів України хоча б марно не сподіватимуться на владу, у якої вічно не доходять руки до наших гуманітарних проблем.

14. 06. 2010 р.
м. Сімферополь

Сімферопольці – читачі «Кримської світлиці»:
Володимир Максимович КОРОЛЬ
Микола Йосипович МОСКАЛЕНКО
Василь Леонтійович ОВЧАРУК
Іван Лук’янович ЛАВТАР
Владислав Григорович ХМЕЛОВСЬКИЙ
Петро Васильович СМОЛЯНІНОВ
Майя Олексіївна ГОРОВА
Володимир Іванович ГОРОВИЙ
Марія Гаврилівна ХОРОЛЬСЬКА
Борис Трохимович ГНАТЮК
Микола Олександрович КЛИМЕНКО
Надія Федосіївна ЗАДИРІЄНКО
Ніна Петрівна МЕЛЬНИЧУК

Це звернення також підтримали читачі «Кримської світлиці» з Ялти: З. Я. Бойко, Л. І. Дементьєва, І. М. Градицька, В. А. Хомик, В. В. Навроцький, О. О. Розсоха, С. М. Регрут, Г. В. Гуленко, В. А. Овсейчук, Г. Г. Литвин, С. П. Лужний, В. М. Яворський, С. Ф. Лесик, І. Л. Лесик, С. І. Мирун, Р. Гумбатов, М. Н. Вовк, Ж. М. Кришталь, М. П. Мисяк, Р. Д. Видиш, М. Ф. Кравченко, А. Кравченко, — всього близько 50 осіб.

* * *
Закликаємо українців Криму і всієї держави, колишніх і майбутніх читачів «Кримської світлиці», кому не байдужа її доля, приєднатися до нашого звернення і, додавши свої підписи, відправляти його за адресами:
01601, м. Київ, вул. Івана Франка, 19, Міністру культури і туризму України Кулиняку Михайлу Андрійовичу. Тел. приймальні: (044) 226-26-45.
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 10-б, Голові Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Мовчану Павлу Михайловичу. Тел. приймальні: (044) 278-24-63.
Ваші координати (контактні телефони, адреси) для створення осередків відродження, поширення і популяризації «Кримської світлиці», повідомляйте по тел.: (096)58-75-622, (0652)57-44-59, Король Володимир Максимович, або залишайте у Книзі відгуків «Кримської світлиці» в Інтернеті (http://svitlytsia.crimea.ua).

також
http://www.telekritika.ua/news/2010-06-17/53680

6 коментарів:

  1. Підтримуємо звернення повністю! Читачі "Кримської світлиці" з м. Соснівки Львівської обл. Надія Заблоцька і Василь Годяк.

    ВідповістиВидалити
  2. Валентин Бут, Ярослав Гайванюк, Борис Попельнюк,
    Оксана Сущенко, Марина Волошина з Чорноморського району Криму приєднуються до авторів відкритого листа і вимагають повернути "Кримську світлицю" з редактором В. Качулою!

    ВідповістиВидалити
  3. Підтримуємо звернення до співзасновників "Кримської світлиці" - поверніть нам газету і її справжнього редактора В. Качулу!
    Івано-Франківська обл. Яремчани Ігор, Володимир, Юлія Хома.

    ВідповістиВидалити
  4. Я, давня читачка "Кримської світлиці" Марина Марківна Волошина з Чорноморська додаю свій підпис до відкритого листа. Панове співзасновники, не робіть, як у тій приказці: і сам не гам, і другому не дам! Наведіть, нарешті, порядок зі своєю і НАШОЮ газетою!
    смт. Чорноморське, АР Крим.

    ВідповістиВидалити
  5. Звернення до співзасновників "Кримської світлиці" також підтримали:
    Роман Пляцко, Богдан Кіт, Володимир Іванишин (Львів), Марія Олійник (Донецьк), Олександр Баховець (Черкаси), Володимир Коваль, Віра Андрієнко (м. Соснівка Львівської обл.), Ольга Зуєнко (Запоріжжя), Ольга Грицина (м. Новоукраїнка Кіровоградської обл.)
    Підтримка була б масовіша, якби люди знали, що відбувається, бо такого центру інформування й єднання, яким була "Світлиця", у них вже нема, а інтернет мають далеко не всі...

    ВідповістиВидалити
  6. Мене, ветерана педагогічної праці, відмінника народної освіти України, інваліда Великої Вітчизняної війни, обурює те, що попереднє керівництво Міністерства культури і туризму безпідставно відсторонило від роботи Віктора Качулу, заслуженого журналіста України, головного редактора Всеукраїнської загальнополітичної і літературно-художньої газети «Кримська світлиця», яку я передплачував близько 15 років.
    Я прошу до списку читачів «Кримської світлиці», які стали на захист газети та її головного редактора, внести і мене – донеччанина Пономаренка. Будемо сподіватися, що нове керівництво незалежної України почує наш голос і правда восторжествує!
    Григорій Андрійович ПОНОМАРЕНКО.
    м. Донецьк.
    Тел. (095) 822-47-17

    ВідповістиВидалити