вівторок, 15 червня 2010 р.

«Кримська світлиця» при смерті

Єдине україномовне видання півострова перестали друкувати через брак коштів

Василь САДОВСЬКИЙ

Новий головний редактор «Кримської світлиці», «рухівець» Леонід Пілунський, спромігся цьогоріч видати «на–гора» лише 12 газетних номерів, значну частину яких становлять здвоєні. Останній датований п’ятого квітня. «Світлиця» «гавкнулась», — відверто зізнався в розмові з «УМ» пан Пілунський, — немає фінансування. Міністр (культури і туризму Михайло Кулиняк. — Авт.) пообіцяв гроші наприкінці червня. Ми готові до цього — зверстано сім наступних номерів». За словами Пілунського, у такому ж «безвихідному» становищі решта дев’ять друкованих видань, зокрема «Культура і життя», що друкувалися в Києві на базі підпорядкованого міністерству державного підприємства «Журнально–газетне виробництво».

Але завоювати довіру колишніх відданих читачів і передплатників «світличникам» буде доволі проблематично. Чимало з них, як свідчать відгуки на спеціальному сайті «За українську «Кримську світлицю», не в захваті від нового, київського, «формату» (до 2009 року газету друкували в Сімферополі). Мовляв, нинішнє видання не є українським за духом, містить неактуальні матеріали, багато передруків тощо. Певно, тому на друге півріччя 2010 року єдина на півострові україномовна газета вперше за 18 років свого існування залишилася взагалі без передплатників.

А тим часом у Київському райсуді Сімферополя вкотре перенесено розгляд позову колишнього головного редактора «КС» Віктора Качули до ДП «Журнально–газетне виробництво». Нагадаємо, директор ДП Віталій Сатаренко в грудні минулого року звільнив Качулу за «систематичні порушення вимог наказів та розпоряджень» і «неналежне виконання службових обов’язків». Качула цих звинувачень не визнає і в судовому порядку намагається скасувати директорський наказ. Водночас він перебував під щільною «опікою» спочатку працівників контрольно–ревізійного управління, а тепер — місцевої прокуратури, які з ініціативи Сатаренка намагалися знайти кримінал у фінансово–бухгалтерському господарстві звільненого редактора. Проте буквально вчора Віктору Качулі прийшло офіційне повідомлення із Залізничної районної прокуратури Сімферополя, у якому сказано, що, за результатами додаткової перевірки, ознак злочину в діях колишнього редактора не виявлено, а тому підстав для порушення проти нього за заявою Віталія Сатаренка кримінальної справи немає.
http://www.umoloda.kiev.ua/number/1673/116/59068/
Номер 106 за 12.06.2010

Немає коментарів:

Дописати коментар