пʼятницю, 7 травня 2010 р.

Слухання щодо незаконного звільнення головного редактора «Кримської світлиці» переноситься вчетверте

07 травня 2010 р.

Не інакше, як знущанням над Віктором КАЧУЛОЮ, який й далі залишається безробітним, бо його трудова книжка досі в Києві, можна назвати те, що відбулося на так званому судовому засіданні за фактом його незаконного звільнення з посади головного редактора газети «Кримська світлиця» наприкінці минулого року, вважають члени Комітету півострова по захисту «Кримської світлиці», куди входять передплатники та читачі колишньої газети, які були присутні в суді, а також голова Кримського КУНу Василь ОВЧАРУК, голова Української Громади Криму Владислав ХМІЛОВСЬКИЙ, голова Ліги етнічних українців Криму «Лелека» Петро Смолянінов та інші представники патріотичних сил Криму. Про це заявив голова управи Кримської організації Української Народної партії Микола БОРИСЕНКО. Так він прокоментував «вже третє судове слухання 5 травня, що відбулося в Київському районному суді м. Сімферополя, яке виявилося рекордно коротким». Причиною цього, за його повідомленням, була «відсутність третьої сторони — Міністерства культури і туризму України, про що суду було повідомлено факсом менше як за дві години до початку слухання». За словами представника УНП, «поважною» причиною цього виявилася…відсутність коштів на відрядження(!) представника Міністерства в Сімферополь, про що повідомляється у факсі».
«Не менш дивує й той факт, що хоч сторони — і В. КАЧУЛА, і довірена особа відповідача, директора «Газетно-журнального видавництва» В. САТАРЕНКА, його заступниця Н. МЄХ — погодилися на розгляд справи без участі третьої сторони, суддя відклав слухання аж на липень, бо, як з’ясувалося, в червні в нього відпустка, — зазначив представник УНП. — Н. МЄХ в свою чергу заявила, що в липні відпустка буде в неї, і суд, скоріше за все, буде знову перенесено на невизначений термін».
«Тож САТАРЕНКО, використовуючи штучно створену тривалу паузу в судовому розгляді, подав позов у Господарський суд на Віктора КАЧУЛУ про сплату боргу за реалізацію газети — 28 тис. грн., які в минулому році, коли Міністерство припинило фінансування газети без поважних причин і «Світлиці» довелося буквально виживати, довелося пустити на поточні редакційні витрати — сплати за телефон, Інтернет, утримання редакційного комп’ютерного видавничого комплексу, витратні матеріали, пошту, відрядження та ін.», — зазначив Микола БОРИСЕНКО.
За його словами, «якби Міністерство культури України було впевнено в тому, що виграє суд над незаконно звільненим головним редактором Віктором КАЧУЛОЮ, він вже давно б відбувся». «Причина затягування процесу одна: звільненого редактора просто хочуть «дотиснути» і заставити відступитися, бо нікому в новій владі не потрібна справжня патріотична україномовна газета», — підсумував представник УНП.
Також він пояснює прояв агресії проти КАЧУЛИ й тим, що ДП «Газетно-журнальне видавництво» спішить використати ситуацію, щоб списати на нього свої гріхи, оскільки зі слів нового Міністра культури і туризму України М. КУЛИНЯКА стало відомо, що з десяти видань, анонсованих цим видавництвом, він бачить лише одну газету, «собівартість якої не зовсім адекватна».Також виявилося, що не розрахувалися з поліграфічним підприємством, яке друкувало цю продукцію, хоча кошти Міністерство на це «Газетно-журнальному видавництву» виділяло немалі — близько 5 млн. грн. (http://www.dt.ua/3000/3680/69102/ )». «В цьому напрямку вже працюють правоохоронні органи», — додав він.
Микола БОРИСЕНКО нагадав, що «наприкінці минулого року керівництво «Газетно-журнального видавництва» Міністерства культури і туризму України» незаконно звільнило головного редактора «Кримської світлиці» Віктора КАЧУЛУ, якого заступник Міністра культури та туризму України М. ЯКОВИНА та директор «Газетно-журнального видавництва» Мінкультури» В. САТАРЕНКО через застосування шантажу намагалися примусити «добровільно» написати заяву на звільнення за власним бажанням». «Віктор КАЧУЛА відповів відмовою та подав заяву до суду про скасування догани та поновлення його на посаді головного редактора», — зазначив він. За його словами, «проти незаконних дій колишнього керівництва Міністерства висловила протест українська громадськість Криму, яка ініціювала створення Комітету по захисту «Кримської світлиці» Віктора КАЧУЛИ».
«А тим часом, газета «Кримська світлиця» зусиллями нового керівництва поступово припиняє своє існування, виходячи все рідше та рідше, як повідомляють в кіосках «Союздруку», — підсумував Микола БОРИСЕНКО.

Тетяна Степченкова, прес-служба
Кримської організації УНП, 050 2853997

Немає коментарів:

Дописати коментар